logo
Людям з порушенням зору

Гостинці та смаколики

Пастила зі Станиці Луганської

271280935_1302609420252320_2697359010306893901_n

0508244138

Станиця Луганська

https://www.facebook.com/profile.php?id=100015098238269

Корисне чи смачне? Цю дилему Тетяна ГЕРАСІМОВА зі Станиці Луганської вирішила для себе виготовленням пастили із власноруч вирощених фруктів. Її корисну смакоту люблять і діти, і дорослі.

Тетяна за освітою технолог швейного виробництва, у цій галузі певний час і працювала. Колись жила у Луганську, але ще до початку війни повернулася до рідної Станиці, там одружилася, народила дітей. А оскільки сучасні діти вітамінам у  природному вигляді віддають перевагу магазинній «хімії», жінка замислилася: чи можна готувати з фруктів щось натуральне, але привабливе для малечі? З’ясувалося, що можна, і це – пастила. 

– Коли у масовому продажу з’явився величезний асортимент солодкого, у людей став змінюватися смак, і корисні здорові продукти багатьом вже «не смачні», – каже Тетяна. – Але приємно, що все більше людей стають прихильниками пастили. Хтось обмежує себе у солодкому, а хтось просто споживає для різноманітності.

Натуральна пастила – це зневоднені фрукти, в яких зберігається велика кількість вітамінів. Оскільки пастила готується за мінімальної температури у сушарці, в ній залишаються всі корисні речовини свіжих натуральних продуктів.

СИРОВИНА – МІСЦЕВА, ЦУКРУ – МІНІМУМ 

— У сумішах я додаю одну третину яблука та дві третини іншого фруктового пюре, потім все поєднується, і так виходить асорті. У такій пастилі я практично не використовую цукор, додаю його тільки до кислих фруктів або замінюю медом за бажанням. Наприклад, цього року були настільки солодкі яблука, що цукор зовсім не доводилося додавати, – каже майстриня. 

Отже, здебільшого Тетяна використовує традиційні для Луганщини сорти, але творчо поєднує їхні смаки. Наразі в її асортименті є пастила з яблука, полуниці, вишні, абрикосу, груші, сливи, малини. Більшу кількість фруктів вирощує сама, щось купує у бабусь, чимось пригощають друзі. Серед місцевих садівників є вже і свої люди, які кличуть щороку збирати врожай. Також Тетяна Герасімова доглядає за деякими деревами поблизу свого будинку, у яких вже давно немає власників – у Станиці, на жаль, таких покинутих осель з садами багато.

— З усіх фруктів та ягід можна приготувати пастилу. Іноді за бажанням замовника я можу додати якийсь екзотичний фрукт – ківі, банан, манго тощо. Собівартість пастили із такими добавками, звісно, буде більшою, адже ці інгредієнти доводиться купувати, – пояснює жінка. 

Найпопулярнішим замовленням є вишнева пастила, що добре зберігає смак, запах та колір ягід. Хоча вишня – дуже примхлива, її доволі важко правильно зберегти, а для приготування необхідно звільнити від кісточок безліч ягідок. Допомагають у цій кропіткій роботі зазвичай діти.

Всі смаколики Тетяна робить саме «під замовлення», щоб не було залишків. Окрім пастили, пропонує також сушені хрусткі фруктові чипси та чай із сухофруктів. 

Наразі майстриня просуває свою продукцію лише на власній сторінці у фейсбуці, а нові клієнти приходять від знайомих. З часом вона мріє про розширення виробництва, але для цього їй потрібно приміщення і багато обладнання, а це потребує геть іншого фінансування. Каже, що з карантином замовлень поменшало, адже люди втрачають роботу, втім, вірить, що через рік ситуація зміниться, і їй вдасться зрештою здійснити свою мрію. 

За матеріалами сайту Громада Схід

271243214_1302609310252331_8836869015879088832_n 271245394_1302610306918898_1828321033812612002_n 271280935_1302609420252320_2697359010306893901_n

Поділитися: