logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

ЖИТЕЛЬКА ЄПІФАНІВКИ ВИРОЩУЄ ПОЛУНИЦЮ ТА ЗМІНЮЄ СВОЄ СЕЛО
18 червня

ЖИТЕЛЬКА ЄПІФАНІВКИ ВИРОЩУЄ ПОЛУНИЦЮ ТА ЗМІНЮЄ СВОЄ СЕЛО

Олена Пасічник із села Єпіфанівка (Луганська область) вирощує полуницю. Зараз має 800 кущів на грядках. Олена планує розширити свою справу, а прибуток від неї скерувати на розвиток села.

Вирощуванням полуниці Олена займається кілька років. Ідею запозичила у родині чоловіка Михайла. Його батьки теж вирощують полуницю. Олена придивлялася до цього процесу, а потім і сама посадила кілька рядків.

“Минулого літа було спекотно, багато полуниці не вижило, тож навесні цьогоріч ми заново садили нові кущики. Роботи у селі немає, тож я вирішила заробляти вирощуванням та продажем ягід”, - говорить Олена.

Зараз на її грядках – 800 кущів соковитої “Клері”. Для цього сорту добре підходить піщаний ґрунт на городі Олени. Уся полунична плантація займає 10 соток городу.

Червень – сезон полуниці. Родина Пасічників продає ягоди односельцям, туристам, які на вихідні приїжджають до Єпіфанівки. Також Олена тримає кіз, молоко та полуницю продає на ринку у Сєвєродонецьку.

“У нас тут дуже красиво, - каже Олена. – Є ліс, річка Борова неподалік та й наша вулиця, де живе шість родин, дуже затишна. Я сама родом із Сумщини, із села Свеса, але за кілька років тут, на Луганщині, полюбила Єпіфанівку та хочу, щоб це село ставало кращим”.

Свої грядки Олена планує масштабувати у бізнес. Хоче встановити теплицю, де зможе вирощувати ремонтантну полуницю та збирати кілька врожаїв на рік. Для цього родина вже пробурила свердловину, але потрібні ще гроші - за підрахунками Олени орієнтовно 200 тисяч гривень.

“Чому я хочу теплицю? Це дозволить вберегти рослини від дощів, хвороб, які можуть бути у відкритому ґрунті. Ми плануємо закуповувати саджанці у горщечках, аби наступного сезону вже мати врожай ягід. Також у теплиці треба облаштувати крапельний полив, освітлення та закупити мінімум 1000 саджанців”, - каже селянка.

Ідею із вирощування полуниці у теплицях “Соковита полуниця” Олена презентувала на пітчингу ідей соціальних підприємців, який відбувся 4 червня у Святогірську за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України”.

Впродовж трьох місяців дівчина вчилася соціальному підприємництву. Ментори програми – громадська організація “SiLAB” - розповідали, як прорахувати фінансовий план, на що зважати при започаткуванні справи. Усе це потрібно Олені, щоб змінити своє село Єпіфанівку. У ньому живе близько тисячі жителів, роботи немає, більшість людей утримує власне господарство або їздить на роботу у Сєвєродонецьк.

“Торік з подругою ми розфарбували зупинку у селі, разом з односельцями організовуємо різні активності: прибираємо узбіччя, встановили у селі сітки для сортування сміття, облаштували простір просто неба, де показуємо кіно. Я хочу, щоб навколо було красиво, щоб молодь мала місце для відпочинку, був парк та сучасний простір для спілкування. Маючи теплицю, буду запрошувати людей на роботу, а частину прибутку вкладати у розвиток свого села”.

Найближчим часом Олена планує подати грантову заявку на будівництво теплиці.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

Поділитися: