logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

У Марківському аграрному професійному ліцеї створили навчальну пасіку
20 липня

У Марківському аграрному професійному ліцеї створили навчальну пасіку

За сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID) у Марківському професійному аграрному ліцеї (Луганська область) створили навчальну пасіку. У ліцеї розпочинають підготовку за спеціальністю – бджоляр.

Проєкт USAID закупив за грантом обладнання – вулики, мікроскопи, воскопрес, медогонки, поїлки, годівниці для бджіл, пасічний інвентар. Навчальна пасіка вже облаштована, з вересня запрацюють дві лабораторії – “Біологія бджолиної сім’ї, розведення та утримання бджіл, хвороби та шкідники бджіл” та “Медоносна база бджільництва та запилення сільськогосподарських культур бджолами”.

Також Проєкт USAID планує закупити пересувний будинок пасічника та платформу для транспортування вуликів.

У ліцеї взяли на роботу майстра виробничого навчання, який має досвід бджільництва, навчався на різних тренінгах та утримує власну пасіку.

“Бджолосім’ї нашому закладу подарували нам місцеві жителі, зараз на нашій пасіці десять вуликів з бджолами. Сподіваємося, що зацікавлені в отриманні освіти бджолярі прийдуть до нас навчатися. Оскільки ми аграрний регіон, маємо багато пасічників, але вони не мають сучасних знань. Навчання на цій спеціальності допоможе пасічникам розвивати свою справу”, - розповіла в.о.директора ліцею Олена Бондаренко.

Навчання триватиме 5,5 місяців, його планують розпочати з осені. Групу набиратимуть за контрактом. Вартість навчання складає три з половиною тисячі гривень. Наразі це єдиний навчальний заклад на Луганщині, який готуватиме бджолярів.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

Фото надала Олена Бондаренко

Поділитися: