logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

Пропонуємо до вашої уваги Euro week за 15-19 січня
22 січня

Пропонуємо до вашої уваги Euro week за 15-19 січня

Підтримка України, свобода ЗМІ та боротьба з відмиванням грошей: останні новини з Європи з тиждень

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

Лідери провідних партій Європарламенту закликали ЄС забезпечити Україні довгострокову військову підтримку

У світлі збільшення кількості російських атак на цивільне населення в Україні група Renew Europe ініціювала міжпартійну заяву із закликом до посилення військової підтримки України з боку ЄС та країн-членів ЄС.

У спільній заяві, підписаній лідерами чотирьох інших політичних груп Європарламенту напередодні зустрічі лідерів ЄС, запланованої на 1 лютого, політики закликали до збільшення довгострокової підтримки, яка відповідає потребам української армії. Renew Europe успішно додала дебати на цю тему до пленарного засідання Європейського парламенту.

Підписантами заяви є Манфред Вебер (EPP), Іратче Гарсіа Перес (S&D), Малік Азмані (Renew Europe), Філіпп Ламберт і Террі Рейнтке (Зелені/EFA), група зелених, Рішард Антоні Легутко і Нікола Прокаччіні (ECR).

Текст заяви (англійською): https://cutt.ly/qwK5uC8P

Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої згоди щодо посилення правил боротьби з відмиванням грошей

Нові правила мають на меті захистити громадян ЄС та фінансову систему блоку від відмивання грошей та фінансування тероризму.

Ця угода є частиною нової системи протидії відмиванню грошей в ЄС. Вона передбачає покращення організації та взаємодії національних систем протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Попередня домовленість про регламент щодо боротьби з відмиванням грошей вперше вичерпно гармонізує правила на всій території ЄС, закриваючи можливі лазівки, що використовуються злочинцями для відмивання незаконних доходів або фінансування терористичної діяльності через фінансову систему.

Узгоджені заходи передбачають, зокрема, що максимальний ліміт для готівкових платежів у ЄС становитиме 10 тис. євро, а суб’єкти фінансового моніторингу повинні будуть ідентифікувати та підтвердити особу, яка час від часу здійснює операції з готівкою на суму від 3 до 10 тис. євро.

Детальніше: https://cutt.ly/kwK78afb

Постійні представники країн-членів погодили проєкт закону про свободу ЗМІ в ЄС

Європейський акт про свободу ЗМІ (EMFA) встановить загальні рамки для медіа-послуг на внутрішньому ринку ЄС і запровадить заходи, спрямовані на захист журналістів і медіа-провайдерів від політичного втручання, а також полегшить їхню діяльність через внутрішні кордони ЄС. Нові правила гарантуватимуть право громадян на доступ до інформації та визначатимуть відповідальність держав-членів за забезпечення належних умов і рамок для її захисту.

Тепер текст угоди має бути доопрацьовано всіма офіційними мовами ЄС та офіційно ухвалено до квітня 2024 року.

Детальніше: https://cutt.ly/twK5gn7d

Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

Поділитися: