logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

На Луганщині самовідновлюється листяний ліс
28 липня

На Луганщині самовідновлюється листяний ліс

Фахівці Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID) та Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Висоцького (УкрНДІЛГА) відвідали урочище “Шамраєва дача” неподалік Сєвєродонецька.

Науковці обстежували ділянки лісу, який вигорів на Луганщині у жовтні 2020 року. “Шамраєва дача” – це заповідне урочище, яке поєднує унікальні ділянки листяних лісів, озер та болота, а також штучні насадження сосни звичайної у якості буферної зони.

Науковці побачили, що навколо згорілих листяних дерев (дубів, берез, вільхи, осики) почалося самовідновлення. На думку фахівців, було б доцільним змінити статус заповідного урочища на регіональний ландшафтний парк, із повним заповіданням байрачних лісів, листяних колків, боліт та озер і створенням господарської буферної зони з соснових насаджень.

Зараз науковці вивчають різні методи, як можна відновити ліси Луганської області. Один з них – самовідновлення, коли дерево здатне продукувати нові паростки, другий спосіб – підготовка ґрунту під самосіянці, третій – висадка дерев. Хоча саме природнє відновлення значно економить ресурси - як людські, так і фінансові.

Нагадаємо, Проєкт USAID залучає науковців Києва та Харкова для розробки наукових рекомендацій щодо способів та методів заліснення горілих територій після масових пожеж на Луганщині 2020 року.

Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”.

Фото надав Брайан Мілаковськи

Поділитися: