logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

Інновації-громадам. Сучасні технології стають ближчими до жителів Луганщини
22 жовтня

Інновації-громадам. Сучасні технології стають ближчими до жителів Луганщини

Стаття у газеті «Луганщина.UA» у форматі інтерв`ю з Валентиною Колесник та Оленою Кіяшко щодо інноваційних проєктів, що впроваджуються на Луганщині.

Україна зазнала суттєвих змiн завдяки децентралiзацiї. На мапi з’явилися громади, створенi для бiльш ефективного розподiлу фiнансових ресурсiв i, вiдповiдно, якiсної змiни медичних, освiтнiх, адмiнiстративних та iнших послуг для жителiв окремо взятих територiй. Звiсно, усiх проблем, що накопичувалися в громадах десятками рокiв, одразу не розв'язати. Але державi у цьому активно допомагають мiжнароднi партнери. Одне з прiоритетних питань – впровадження сучасних технологiй. I сьогоднi ми розкажемо про те, якi iнновацiйнi проєкти були реалiзованi останнiм часом на Луганщинi у спiвпрацi з мiжнародними партнерами

 

Евелiна БОГДАНОВА

 

«Сонячна громада»

Так, днями у Рубiжному презентували локацiю з популяризацiї вiдновлювальних джерел енергiї «Сонячна громада».

У центрi мiста, бiля готелю «Business City & Hotel», встановили двi паркові лавки з можливостями пiдзарядки електронних пристроїв, чотири сонячні лiхтарi, камери вiдеоспостереження на сонячних батареях та два iнформацiйні стенди для знайомства з iдеями вiдновлювальної енергетики.

З першого дня це мiсце користується попитом у мiстян, бо це незвичайно i доволi зручно.

Проєкт реалiзовано Агенцiєю регiонального розвитку Луганської областi у партнерствi з Департаментом мiжнародної технiчної допомоги, iнновацiйного розвитку та зовнiшнiх зносин Луганської ОДА за органiзацiйної пiдтримки ГО «Взаємодiя-Плюс» у межах Програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру за фiнансової пiдтримки урядiв Данiї, Швейцарiї та Швецiї.

– Департамент виступає партнером проєкту, адже розробка спiльних заходiв у сферi озеленення громад, вiдновлення лiсiв, створення цiкавих локацiй для пiдвищення громадської згуртованостi, iнновацiйного розвитку є одними iз ключових напрямiв у нашiй дiяльностi. Впевнена, солярна локацiя стане першим острiвцем екологiчних новацiй, а незабаром екологiчнi проєкти iз використанням альтернативних джерел енергiї буде масштабовано на теренах Луганської областi, – зазначає Валентина Колесник, заступниця директора Департаменту.

 

Гурток 3D-моделювання

Розумiючи, що розбудовувати громади доведеться не лише нам, але й наступним поколiнням, серед iнновацiйних проєктiв значне мiсце вiдводиться тим, що реалiзуються у сферi освiти.

– Яскравим прикладом є проєкт «Органiзацiя гуртка з 3D-моделювання на базi Золотiвської загальноосвiтньої школи 1-3 ступенiв №5: шлях до згуртування молодi громади», iнiцiаторами якого є наш Департамент, ГО «Будемо удосконалювати мiсто Гiрське» та Золотiвський лiцей №5. Його реалiзацiя розпочалася цього лiта, – розповiдає Олена Кiяшко, заступниця начальника вiддiлу промоцiї та iнновацiйного розвитку Департаменту мiжнародної технiчної допомоги, iнновацiйного розвитку та зовнiшнiх зносин Луганської ОДА.

Гiрська мiська ВЦА пiдтримала iнiцiативу та знайшла кошти на спiвфiнансування. А в цiлому проєкт реалiзовано за програмою малих грантiв, що адмiнiструється ICAP Єднання в межах Програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру за фiнансової пiдтримки Європейського Союзу.

У межах проєкту закупили ноутбуки, 3D-принтер, 3D-ручки, iнтерактивну дошку, iнше спецiальне обладнання на загальну суму майже 12 тис. дол. США.

Сьогоднi безкоштовнi заняття гуртка проводяться для учнiв вiком вiд 10 рокiв, i не лише лiцею, а й iнших навчальних закладiв мiста та прилеглих населених пунктiв. До речi, гурток має попит не тiльки серед дiтей, але й дорослих. Тож розглядається можливiсть проведення виїзних занять по всiй Гiрськiй громадi.

 

E-school

Тим часом у прифронтовому Щастi, на базi лiцею № 1
iм. Костянтина Кутового на початку навчального року вiдкрили новий сучасний комп’ютерний клас. Проєкт був iнiцiйований Департаментом ще у 2020 роцi та реалiзований цьогорiч у межах реалiзацiї проєкту Програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру «E-school», що спрямований на покращення доступу до освiти в умовах карантинних обмежень.

– У межах проєкту закупили обладнання вартiстю 20 тис. дол. США, зокрема – ноутбуки для вчителiв, комп’ютери для учнiв. Придбали мультимедiйну iнтерактивну дошку, проєктор, роутер та iншi гаджети, – розповiдає Олена Кiяшко. – На першому в цьому класi уроцi учнi спробували попрацювати на порталi громад-партнерiв, створити вiзуалiзацiю проєктiв з покращення Щастинської мiської громади.

Придбане обладнання також суттєво допомогло лiцею впровадити електроннi щоденники та журнали та додало можливостей для дистанцiйного навчання на базi порталу «Новi знання».

– Щастинський лiцей – один iз перших навчальних закладiв областi, де повнiстю вiдмовилися вiд паперових версiй журналiв. Подiбнi проєкти є лише в декiлькох громадах Луганської областi, – додає Олена Кiяшко. – До того ж лiцей – це базова школа з дистанцiйного навчання для дiтей з тимчасово непiдконтрольної уряду України територiї, тому цифровiзацiя навчального процесу тут є надзвичайно актуальною.

 

«Територiя безпеки»

Пiд такою назвою Громадською органiзацiєю «Троїцька перлина» у спiвпрацi з Департаментом МТД та Троїцькою селищною радою на базi мiсцевого Будинку школярiв створено Дитячий центр. Проєкт було пiдтримано в межах конкурсу грантiв «Змiцнення громадської безпеки у цiльових громадах Донецької, Запорiзької та Луганської областей» за пiдтримки Програми розвитку Органiзацiї Об’єднаних Нацiй (ПРООН) та Фондом розвитку громадських органiзацiй «Захiдноукраїнський ресурсний центр» в контекстi Програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру.

 

– Це дiалоговий майданчик мiж дiтьми та їхніми батьками з одного боку i мiсцевою владою та органами безпеки з iншого, який повинен допомогти пiдвищити рiвень громадської безпеки та згуртованостi, – говорить Валентина Колесник. – На метi – формування у дiтей свiдомого ставлення до свого життя i здоров'я, оволодiння корисними навичками, поведiнкою у повсякденному життi та у разі настання надзвичайних ситуацiй.

На базi центру «Територiя безпеки» проводяться майстер-класи (наприклад, виготовлення флiкерiв – свiтловiдбивачiв для дiтей), робочi зустрiчi, форуми, квести з використанням квадрокоптеру, засiдання «круглого столу», профорiєнтацiйнi бесiди за участi представникiв полiцiї, ДСНС, пожежникiв, спецiалiстiв служби у справах дiтей, працює сучасна фотовiдеостудiя.

 

Туризму теж потрiбнi iнновацiї

Окремi громади Луганщини у власних стратегiях розвитку зробили ставку на туристичну дiяльнiсть. Воно й не дивно, бо область, на території якої знаходяться найстарiшi кiннi заводи, чудовi рекреацiйнi зони, iсторичнi й культурнi цiкавинки, має неабиякий туристичний потенцiал. Iнновацiї увiйшли i в цю сферу економiки.

Наразi на Луганщинi розпочато роботу над проєктом «Розвиток спiвпрацi територiальних громад Луганської областi у галузi локального туризму» за органiзацiйної пiдтримки ГО «Взаємодiя-Плюс» в межах грантового конкурсу Програми ООН iз вiдновлення та розбудови миру.

Проєкт реалiзується ГО «Кремiнська бiзнес-асоцiацiя» у спiвпрацi з Департаментом МТД на базi Кремiнської, Маркiвської та Бiловодської громад.

– В межах проєкту громади спiвпрацюють у сферi туризму, перейматимуть позитивний досвiд. Також у кожнiй громадi буде встановлено таблички з QR-кодами та NFC-технологiями для ознайомлення з привабливими для туристів об’єктами, iнформацiйнi стели та карти з туристичними маршрутами, – каже Олена Кiяшко.

Водночас для всiх громад Луганщини в межах проєкту передбачено навчальний компонент з питань посилення конкурентоспроможностi, маркетингу територiй, використання туристичного, iнвестицiйного, експортного, подiєвого маркетингу, дiєвої комунiкацiї та СММ з метою формування конкурентоспроможних територiй, привабливих для iнвестування.

 

245806709_4477846162281490_231131703238012151_n 244441192_1595374490817278_5971190789245813571_n 242091280_128098972879394_416983985585108877_n 20210907_105031 246046885_4477844828948290_6833238723270046868_n

Поділитися: