logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

Оголошено результати хакатону Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства»
2 грудня

Оголошено результати хакатону Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства»

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні, ООН Жінки та Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) спільно з національними та міжнародними партнерами визначили переможців у щорічному хакатоні Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства», який відбувся 26–28 листопада в онлайн-форматі у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Проєкти переможців отримають грантову та менторську підтримку для реалізації напрацьованих на хактоні ідей.

Понад 400 небайдужих учасників та учасниць разом шукали ефективні рішення для подолання проблеми насильства в Україні на хакатоні, який цьогоріч приурочено до Глобальної ініціативи «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Загалом до хакатону долучилися понад 50 команд, серед яких 35 стали півфіналістами. Запропоновані рішення та інновації охопили широкий спектр напрямів – від протидії проявам насильства в публічних місцях та підтримці людей, які зазнали насильства онлайн, до інтерактивних рішень, що пропонують ігрові формати для протидії насильству.

Цьогоріч перемогу в хакатоні здобули команди:

  • І місце посіла команда “v-checkers” із проєктом інноваційної розважально-просвітницької відеогри “Violence Checker”. У грі імітуються декілька ситуацій із проявами насильства у публічних місцях. Гравець/чиня стає свідком складних ситуацій, однак йому/їй пропонують декілька варіантів вирішення проблеми, пояснюючи правильні та неправильні дії в тій чи іншій ситуації.
  • ІІ місце — команда “Et cetera” з проєктом гри «Крок» із казкотерапевтичними методиками, що допоможе школярам 5-9 класів запобігати та протистояти проявам насилля онлайн та офлайн.
  • ІІІ місце розділили дві команди — IT-Battalion та Girls_Power. IT-Battalion із проєктом чатботу для військових «Застосунок для протидії сексуальному насильству» у найпопулярніших соціальних мережах месенджерах, зокрема у Facebook, Instagram, Telegram. Чатбот анонімно надає інформаційну, психологічну та юридичну підтримку для людей, які зазнали насильства, свідків та тих, хто просто намагається розібратися у темі протидії насильству. Чатботи стануть розширенням до бота, що вже працює на сайті: invisiblebattalion.org. Girls_Power із проєктом гейміфікованого онлайн-квесту «Живи без ілюзій», місія якого допомогти персонажам подолати насильство та вийти із токсичних стосунків.

Додатковий приз від партнерів — компанії Jooble — отримала команда ГО «Дівчата», яка представила на хакатоні проєкт просвітницької платформи для молоді в мережі TikTok «Дівчата_здорові».

Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева наголосила, що у сучасному світі не повинно бути місця насильству, адже всі люди, без винятку, заслуговують жити в мирі, без страху та нужди.

«Я хочу подякувати всім, хто так охоче приєднався до нашого хакатону, сказала пані Ґерчева. Саме ваші ідеї стануть для когось дороговказом, як вийти з пітьми, даруючи надію та шанс на щасливе та повноцінне життя. Преамбула Статуту Організації Об’єднаних Націй закликає всі країни та всіх людей проявляти толерантність і жити в мирі одне з одним, як гарні сусіди. Ваша робота сприятиме реалізації цього бачення. Ваша відданість цій великій справі дуже надихає, і ми в ПРООН пишаємося тим, що можемо допомогти вам у цих важливих прагненнях».

Представниця ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова зазначила, що мільйони жінок та дівчат з усього світу щоденно стикаються з різними формами дискримінації та насильства.

«Ми не можемо бути байдужими. Ми повинні діяти, наголосила пані Квапілова. Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства» надає широкі можливості для організацій громадського суспільства та ІТ-спеціалістів та спеціалісток зі сходу України для розробки інноваційних рішень для вирішення проблеми сексуальних домагань та інших форм гендерно зумовленого насильства у громадських місцях. Давайте разом створювати безпечні міста для жінок і дівчат по всій Україні!»

Представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надаль підкреслив, що цьогорічний хакатон присвячено надзвичайно важливій темі – об’єднанню зусиль проти домашнього та гендерно зумовленого насильства.

«Зрештою, це відповідальність кожного з нас спробувати зробити наші домівки та наші громади безпечними та вільними від конфліктів, сказав пан Надаль. Це символічно та дійсно невипадково, що цього року хакатон відбувається протягом 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства, адже ми знаємо, що гендерно зумовлене насильство є одним із найпоширеніших явищ порушення прав людини у світі. Ми у UNFPA віримо, що молоді люди можуть створювати яскраві, інноваційні та нестандартні рішення для подолання цієї проблеми».

Ознайомитись із детальнішою інформацією про переможців можна тут.

 

Партнери конкурсу

Програма ООН із відновлення та розбудови миру висловлює щиру подяку всім партнерам, які долучилися до організаційної, інформаційної та ресурсної підтримки хакатону, а саме: Міністерству цифрової трансформації України, Міністерству молоді та спорту України, Донецькій та Луганській обласним державним адміністраціям, Консультативній місії Європейського Союзу в Україні, Українській фундації громадського здоров’я, Всеукраїнському громадському центру «Волонтер», Патрульній поліції України, ІТ-компаніям SoftServe, TECHIIA Holding, Jooble, Intellias, компанії «Боржомі –  жива вода, жива легенда», комунікаційній агенції Plusone social impact, Українському фонду стартапів, Спільноті розробників України DOU, Платформі TechUkraine, Асоціаціі IT Ukraine, організації Social Boost, 1991 Mariupol, проєкту Code Club UA, платформі відкритих інновацій REACTOR.UA, Kharkiv IT Cluster, DAXX, Radar Tech, Make it in Ukraine, ГО «Глобальний договір ООН в Україні», Український жіночому Фонду, медіа «Східний варіант», медіа корисних рішень «Рубрика» та суспільно-політичному оглядачу «Трибун».

Для довідки

Hack for Locals 3.0: «Спільно проти насильства» організовано платформою кар’єрного розвитку Happy Monday та агентством інновацій Center42 в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Королівства Нідерландів, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

rezultatu-1200x620

Поділитися: