logo
Людям з порушенням зору

Новини

Усі новини

Бельгійська спадщина Лисичанська: актуальний стан справ та подальші кроки щодо збереження
1 грудня

Бельгійська спадщина Лисичанська: актуальний стан справ та подальші кроки щодо збереження

Архітектурна спадщина кожного народу, що формувалася протягом багатьох століть, є духовним, культурним, економічним та соціальним надбанням надзвичайно високої гідності.

У Луганській області є такий унікальний об’єкт бельгійської культури. Це 4-поверхова будівля колишньої лікарні у м. Лисичанську, яку збудували бельгійці.

Не будемо вкотре зупинятися на історичній цінності цього об’єкту для регіону. Адже зараз є набагато складніші питання.

Оскільки будівлі комплексу тривалий час не використовувались та не опалювались, під впливом дії атмосферних явищ, почали з’являтись дефекти покрівлі і як наслідок – додаткова руйнація стін та перекриття, що надалі може привести до цілковитого знищення архітектурного надбання.

Необхідні рішучі кроки для його збереження.

Що вже зроблено?

✔ Створено робочу групу при Луганській ОДА.

✔ Розроблено концептуальний проєкт відновлення Бельгійської спадщини – створення інноваційного мультихабу для реалізації соціальних ініціатив, націлених на розвиток нової економіки, урбаністики, сучасного мистецтва та неформальної освіти в регіоні.

✔ Встановлено тимчасовий захисний паркан для обмеження доступу до будівлі сторонніх осіб завдяки партнерам з ПРООН.

✔ Розміщено перед фасадом будівлі три опори з сонячними панелями та світлодіодними лампами для освітлення.

✔ Завершуються роботи по розміщенню на фасаді будівлі банеру з фотореалістичним зображенням архітектурного рішення.

✔ Розроблено та доведено до відома голови Луганської ОДА «дорожню карту» - чіткий план, покрокову стратегію для реалізації.

Що далі?

Наразі будівля перебуває на балансі КНП Луганської обласної ради «Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер», що не відповідає її цільовому призначенню та створює перепони для подальшого відновлення.

Чекаємо рішення керівництва області щодо подальшої передачі у підпорядкування Управлінням молоді та спорту або культури національностей, релігій та туризму ЛОДА, або іншим установам, дотичним до реалізації проекту.

Чекаємо на подальші кроки!

Б11 Б12

Поділитися: